Je bedrijf verkopen? Voorkom deze blunders!

Door Edgar Stam

}

nov 11, 2019

Een groot deel van de ondernemers die wij spreken hebben de intentie om hun bedrijf te verkopen op een later moment in hun leven. Dat is natuurlijk een prachtig moment. Een bedrijf war je jaren aan hebt gebouwd kan je enkele tonnen tot miljoenen euro’s opleveren. Je bedrijf verkopen levert in vele gevallen een pensioen op waar jij en je geliefden rijk van kunnen profiteren.

Toch gaat het lang niet altijd goed. Een bedrijf verkopen is een proces waar je eigenlijk goed op voorbereid moet zijn. Zo had ik een klant die graag zijn bedrijf wilde verkopen en op het laatste moment ruim 90% minder zou ontvangen vanwege een hele grote blunder.

advocatenkantoor HTJZ algemene voorwaarden

Waarom je bedrijf verkopen niet op de Sinterklaas in België moet lijken

Hij ziet er wel iets anders uit, kleine details, maar na decennia van Sinterklaaswatching vallen die wel op. En de Pieten zijn ook anders geschminkt. En daarmee hielden de verschillen wel op, dachten wij.

Tot we op een Sinterklaasfeest werden uitgenodigd. Het feest vond plaats op een domein in de buurt van Antwerpen. Een oprijlaan, een kasteeltje, met daarachter een vijver. Ergens daarbij een grote serre/tuinhuis, waarin het Sinterklaasfeest plaats vond.

Ouders en kinderen genoten van een hapje en veel drankjes, in afwachting van de komst van de Goedheiligman en zijn pieten, nog allemaal probleemloos zwart. Het was in de middag, voldoende daglicht, dus de Sint ging ons niet verrassen. Het was niet koud voor begin december, en wij stonden dan ook buiten te kletsen. Tot ons gesprek werd overstemd door het geronk van een motor.

Verbaasd keken wij om ons heen. Wij stonden toch midden in een parkachtige omgeving, ver van de weg. Het geluid kwam uit de lucht. Een ouderwets rood dubbeldekker vliegtuigje kwam over het kasteeltje aangetuft. Het vliegtuigje had twee open zitplaatsen. Achterin zat Zwarte Piet.

De piloot maakte een draai boven de kasteelvijver en kwam recht op ons af. Met open mond stonden wij te kijken hoe Zwarte Piet grote zakken pepernoten om ons heen liet vallen. Een totale verrassing – spectaculair maar enigszins onaangenaam. Je zal maar net zo’n joekel van een zak tegen je hoofd voelen barsten. Dat is een slechte deal.

Je Bedrijf verkopen – een grote blunder

Ik had eens een klant die ook zo stond te kijken. Hij had zijn bedrijf verkocht. Het stond namelijk zwart-op-wit en ook hoeveel miljoen hij ervoor ging krijgen. Je kan je voorstellen dat deze ondernemer zijn hele loopbaan aan dit bedrijf heeft besteed. Zijn bedrijf verkopen was bestemd om hem een luxe pensioen te verzorgen waar hij al jaren van droomde.

De jurist van de koper had het contract opgesteld. De koper deed boekenonderzoek. Door wat hij aantrof tijdens dit onderzoek vond de koper het bedrijf ineens nog maar een fractie waard.

Als ondernemer baal je. Daar gaat je luxe pensioengelden. Door een onderzoek met de grond gelijk gemaakt.

De verkoper kwam met het contract bij mij. Hij was volledig in paniek. Hij had al zijn vakantie uitgezocht en wilde absoluut niet accepteren dat dit de beste deal was die hij kon krijgen.

Helaas.. het rammelde aan alle kanten. Zijn mond viel open, net als ik toen ik de zakken pepernoten uit de lucht zag vallen, op het moment dat ik hem uitlegde hoeveel gaten in zijn plan zaten.

Hij had bij het verkopen van zijn bedrijf geregeld dat een boekenonderzoek zou komen, maar niet wat daar de gevolgen van zouden kunnen zijn. Er zaten vele gaten die de waarde van het bedrijf omlaag halen. Het personeelsbestand bleek niet helemaal op orde, de financiën hadden hier en daar wat gaten en het was niet altijd duidelijk waar de geldstromen vandaan komen. Het was ook niet duidelijk of de klanten mee zouden veren met een wissel van de wacht.

De koper gebruikte dat om de hele deal op losse schroeven te zetten. Natuurlijk weet de koper verstandelijk dat het goed zat. Het zure is dat zolang er zwart-op-wit geen bewijs is van een goede deal de tegenpartij dit kan gebruiken om de waarde van het bedrijf omlaag te halen.

Het verkopen van een bedrijf is dus een ingewikkelde kwestie waar er veel voorbereiding aan vooraf gaat.

bedrijf verkopen

Hoe zorg je dat je bedrijf verkopen succesvol verloopt?

Het is heel hard, maar vertrouwen op je eigen verstand is het ergste wat je kunt doen. Je hebt jaren gespendeerd aan het bouwen van een bedrijf die winstgevend is. Niet alleen dat, het is mogelijk op een punt dat een andere ondernemer het kan overnemen.

Juist hierdoor heb je een blinde vlek voor fouten en schat je de waarde hoger in dan dat het bedrijf daadwerkelijk waard is. Daarnaast ga je zaken over het hoofd zien zoals een kloppend dossier (in de ogen van de koper) en de continuïteit van het bedrijf zonder jou aan het roer.

Dit gebeurt elke keer weer. In het ergste geval loop je weg met lege handen en in het beste geval moet je maanden tot jaren verder werken om de boel op orde te krijgen. Terwijl je net uitkeek naar de vruchten van je harde werken.

Daarom zijn wij graag betrokken bij het begin van zo een verkooptraject. Wij kunnen met ons juridisch abonnement ervoor zorgen dat je goed voorbereid bent op de verkoop en je bedrijf zo juridisch bulletproof is. Wil je ook hulp van je eigen Team Juridische Zaken. Neem ons aan boord.

Ontvang 8 gratis praktische tips van advocaten!

Gebruik nu de 6 manieren om geld te verdienen aan je advocaat!

 

Weet jij hoe je geld kan verdienen aan je advocaat?
Download direct de tips en trucs die veel advocaten niet met je delen, zodat jij vanaf nu geld kan verdienen aan je advocaat!

Je bent ingeschreven!