De BokitoBoa en de mondkapjesplicht

Door Edgar Stam

}

dec 24, 2020

“Anders kom ik terug en trap ik je deur in”, schreeuwde de BOA. Ik liep door het winkelcentrum van mijn dorp, toen ik dit opving. Daar stond een BOA zich groot te maken tegenover een winkelier.

De winkelier had een mening over de mondkapjes in zijn winkel. Hij vond dat de BOA daar niets mee te maken had. De BOA zag dat anders. Hij dreigde de winkelier met geweld als hij niet naar binnen mocht. De winkelier hield voet bij stuk, en de BOA droop af, na zich nog even dreigend breed te hebben gemaakt.

Anders kom ik terug en trap ik je deur in

Ik zag hierin twee dingen. In de eerste plaats dat voor de selectie van BOA’s in mijn dorp een bijzonder proces geldt. Communicatieve vaardigheden zijn in mijn dorp geen vereiste om BOA te worden.

In de tweede plaats een gebrekkige kennis van de regels. De winkelier is baas in eigen huis. Hij is sinds 1 december verantwoordelijk voor het handhaven van de mondkapjesplicht bij zijn klanten. Om het ingewikkeld te maken: de winkelier mag geen dwang gebruiken.

Daar moet hij weer de BOA voor oproepen, die, pas na uitnodiging van de winkelier, zijn winkel mag binnengaan om de betreffende klant op zijn gedrag aan te spreken.

Nog ingewikkelder

Om het nog ingewikkelder te maken: je hoeft geen mondkapje op als je daar een geldige medische reden voor hebt. De klant kan dat zeggen tegen de winkelier. De winkelier mag niet naar bewijs vragen bij de klant. Privacyregels. Dus als de klant zegt dat hij geen mondkapje op heeft vanwege medische redenen, dan is de winkelier uitgepraat.

Dus stel je hebt 3 klanten in je bakkerij die alle drie (toevallig) medische redenen zeggen te hebben om geen mondkapje te dragen. Als winkelier moet je het daarbij laten. Je mag niet doorvragen.

Dan komt er een BOA langs en die kijkt naar binnen. Die gaat Bokitogedrag vertonen. Die vermoedt een complot en dan sta je als bakker voor een dilemma. Bokito binnenlaten en de klanten laten bevragen op de medische redenen? Lekker voor je business. En wat nou als alle drie de klanten hebben gejokt? En dan komt het: als je als winkelier niet voldoende doet om de mondkapjesplicht te handhaven, kan hij gestraft worden met boetes of zelfs winkelsluiting op last van de burgemeester.

In mijn voorbeeld zou je als bakker zomaar in de problemen kunnen komen, als je bijvoorbeeld de BokitoBoa niet binnen wil laten. Je hebt immers je klanten bevraagd, die hebben een goede reden, je winkel is klein en met een BOA erbij wordt het een heel onprettig gebeuren. Maar dan komt de klant de winkel uit en de BOA komt er alsnog achter dat er is gejokt.

Handhaving

Heeft de bakker voldoende gehandhaafd? Hij heeft de BOA niet binnengelaten. Wat is wel of niet voldoende handhaven? Wie het weet mag het zeggen.

Duidelijk is dus dat die dreigende winkelsluiting een machtsmiddel is waar iedere middenstander rekening mee houdt. Want voor je weer open bent, ben je heel veel misgelopen omzet verder. En die BOA die zo liep te dreigen die weet dat natuurlijk. Geen gelijk hebben, maar het wel halen. Ik heb die winkelier zijn rechten verteld, zodat hij een volgende keer de BOA netjes inhoudelijk van repliek kan dienen. En zodat hij ook kan voorkomen dat er over zijn mondkapjesbeleid een discussie bestaat.

Ontvang 8 gratis praktische tips van advocaten!

Gebruik nu de 6 manieren om geld te verdienen aan je advocaat!

 

Weet jij hoe je geld kan verdienen aan je advocaat?
Download direct de tips en trucs die veel advocaten niet met je delen, zodat jij vanaf nu geld kan verdienen aan je advocaat!

Je bent ingeschreven!